פסטיבל אייקון 2014: סודות

facebook

facebook

youtube

מדע בדיוני ופנטזיה

בחנו את עצמכם…

עינו של סאורון צופה עליכם בלילות של סיוטים? אתם אוהבים לדמיין את עצמכם כערפדים ואנשי זאב, מגיני האנושות מפני הזומבים, או שמא רוכבי דרקונים וקוטלי מפלצות?  מתים לשחק קווידיץ’ באמת” וכלי הרכב המועדף עליכם הוא מטאטא? קסמים ולחשים מכשפים אתכם? אם עניתם “כן” לפחות על אחת מהשאלות האלו, ברכותינו – אתם חובבי פנטזיה.

ואולי אתם חולמים על כבשים חשמליות וכשאתם נכנסים למכונית היא גדולה יותר מבפנים. ואולי כששואלים אתכם “כמה?” התשובה ההגיונית ביותר מבחינתכם היא “42”. וברור שאתם שואפים להגיע למקום שרגל אדם לא דרכה בו מעולם. זיהיתם לפחות חלק מהאזכורים? אין ספק שאתם חובבי מדע בדיוני.

כך או כך, פסטיבל אייקון הוא המקום בשבילכם.

המדע הבדיוני והפנטזיה הם ז’אנרים שפונים לדמיון ולמחשבה היצירתית. ככל סוגי היצירה הספקולטיבית, הם שואלים “מה היה אילו?” ופותחים שער לעולמות חדשים של דמיון ויצירתיות.

שורשיה של הפנטזיה נטועים במיתוסים הקדומים של העת העתיקה ובאגדות העם שסיפרו מספרי הסיפורים ליד האח בלילות חורף גשומים, אך כז’אנר ספרותי החלה להתפתח רק בשלהי המאה ה-19, ביצירות כמו “הרפתקאות אליס בארץ הפלאות”. עם פרסומה של טרילוגיית “שר הטבעות” באמצע שנות ה-50, וקצת קודם לכן בסיפורי קונאן הברברי, התעצבו הכללים שמנחים במידה רבה את הז’אנר  עד ימינו.

כיום, כמובן, מדובר בערב רב של סגנונות ותת-ז’אנרים ובהם הפנטזיה האורבנית, הפנטזיה האפית, פנטזיית חרבות וכשפים, פנטזיית מבוכים ודרקונים ועוד, שהמשותף לכולם הוא החיפוש אחרי המוזר והקסום ושבירת כללי המציאות המוכרת.

המדע הבדיוני, לעומת זאת, אינו שובר את הכללים אלא מרחיב אותם. הוא שואל לאן נגיע אם נשנה מעט את כללי המציאות, ובמיוחד את החוקי המדע והטכנולוגיה. מה יהיה אם נוכל לחזור אחורה בזמן? מהם הסודות שמצפים לנו בחלל הרחוק? האם האנושות יכולה לשנות את הביולוגיה שלה ולהפוך למשהו חדש?

המדע הבדיוני נולד כז’אנר בשנות ה-30 של המאה ה-20, בסיפורים על טכנולוגיה ומדע שפרסמו אבות הז’אנר – אסימוב, היינליין, קלארק ואחרים – בכתבי עת זולים בארה”ב. עם השנים התקדם הז’אנר לשאלות חברתיות ופוליטיות, כשהטכנולוגיה נותרה לא פעם תפאורה בלבד. למדע הבדיוני “הקשה” נוספו המד”ב חברתי, הסייברפאנק, הסטימפאנק), אופרות חלל ועוד. גם לקולנוע ולטלוויזיה הז’אנר שלח את זרועותיו, בשוברי קופות כמו המטריקס, מלחמת הכוכבים או הנוסע השמיני, ולהיטים טלוויזיוניים כמסע בין כוכבים או דוקטור הו.