פסטיבל אייקון 2015

facebook

facebook

youtube

twitter

משחקי תפקידים

משחקי תפקידים הם התחביב המגוון ביותר בעולם, המאפשר לצאת להרפתקאות פנטזיה נסערות, לחקור מסתורין יותר מבכל ספר מתח, או להתעמק בעולמות הפנימיים של הנפש.

כולם יודעים מה זה “לעשות בכאילו”. כולנו שיחקנו בכאילו כשהיינו בגן, עשינו את עצמנו כאילו אנחנו מישהו אחר. בדרך כלל משהו דמיוני לגמרי, כמו טייס חלל עתידני או נסיכה לוחמת אגדית. זוהי דרך פשוטה להתנסות בחוויות בלתי אפשריות, בשביל הכיף שלך ושל אחרים. יש אפילו אנשים שמתפרנסים מזה: אנחנו קוראים להם שחקני קולנוע, טלוויזיה או תיאטרון.

עם זאת, כשאנחנו אומרים כאן “משחק תפקידים”, אנחנו שמים דגש משמעותי על המשחק – כלומר, בעצם, איזו מסגרת שבה עושים כיף עם חברים בשעות הפנאי.

כשאתם משחקים בכדורגל, או במחשב, או במשחק לוח, אתם נפגשים עם חברים כדי להעביר את הזמן בכיף לכמה שעות. הדבר נכון גם למשחקי תפקידים, ועיקר הכיף כאן הוא הסיפור – שאתם חלק ממנו. כל שחקן מגלם דמות, מישהו בדיוני בעולם בדיוני, כמו בכל ספר או סרט, אלא שכאן אתם התסריטאים היחידים. אתם מחליטים מה תעשה דמותכם, וכל הקבוצה ביחד עוברת עלילה, שבעצם נבנית תוך כדי המשחק.

כדי לעשות זאת, אחד השחקנים משתתף במשחק כמנחה. בדומה לבמאי, הוא מוודא שהכל עובד כמו שצריך – שהסיפור מתקדם, שהעולם הבדיוני מגיב למעשיכם, שהמפלצות גדולות ומסוכנות והסודות מוסתרים היטב. אך בניגוד לבמאי, הוא לא יודע מה עומד לקרות הלאה, מלבד, אולי, בקווים כלליים – הרי אתם, השחקנים, עתידים להחליט מה יקרה לדמותכם בהמשך ההרפתקה.

כמו כל משחק, גם בזה יש חוקים. החוקים משתנים ממשחק למשחק, אך הם תמיד מבטיחים שכולם נמצאים באותו ראש. בחירת שיטת המשחק לא שונה במיוחד מבחירת ספר או סדרת טלוויזיה – אם אתם רוצים לשחק בלשים שחוקרים תעלומות רצח, בחרו בשיטה שעוסקת במתח ובילוש בעולם המודרני.

משחק התפקידים הנפוץ בעולם הוא ‘מבוכים ודרקונים’ (D&D), בו גיבורים אמיצים נלחמים במפלצות בעולם פנטזיה מלא בקסמים ואוצרות חבויים. לצידו קיימים מאות משחקים נוספים, ביניהם בולטים למשל ‘גורל’, משחק של דרמה ופיתוח דמויות מורכבות, ו-‘עולמות פראיים’, משחק של אקשן מהיר ופעולות נועזות שמרגיש כמו סרט פעולה עם תקציב בלתי מוגבל.

תחביב משחקי התפקידים הוא עולם ומלואו של חוויות משחק, מהסוג הטוב ביותר – כיף עם החברים, רגעים של הומור ורגעים של מתח, וזכרונות שנשארים גם שנים אחר כך.

במשחקי תפקידים שולחניים כלי המשחק העיקרי הוא נייר ועיפרון, ולפעמים גם קוביות שמסייעות להכריע בנקודות המפנה. בדרך כלל יש מנחה, או “שליט מבוך” שמכוון את העלילה וקובע את גבולות המשחק.

משחקי תפקידים חיים או לארפים (Live Action Role Playing) מוציאים את המשתתפים מהחדר הסגור ושולחים אותם לשחק את העלילה כשחקני תיאטרון, לעתים עם תחפושות מורכבות. השחקנים נכנסים לדמות, מגלמים אותה בגופם ופועלים בשמה ככל שמאפשרות להם מגבלות המציאות ודרישות הבטיחות.

משחקי תפקידים ממוחשבים או RPG) Role Playing Games) הם וריאציה על משחקי התפקידים השולחניים שמוציאה אותם מהנייר, מחברת אותם לעולם הגיימינג והמחשב, לרוב תוך התמקדות באלמנטים של הרפתקה ופעולה. המדיום מאפשר לא פעם ליצור משחקי רשת מרובי משתתפים, דוגמת “וורלד אוף וורקרפט” ואחרים.